20 februari 2013

Veckomeny 3-4

Och så dessa veckomenyer igen: 

Denna veckomeny:

  • Andreas pasta med lax- och fetaostsås
  • Köttfärslimpa med rostade rotfrukter
  • Köttbullar med potatis och sås (rester från frysen från någon tidigare vecka..nice!)
  • Stekt strömming med potatismos
  • Kycklinggryta med bland annat en massa vitlök, kokosmjölk och en paprika


Och förra veckans veckomeny:

  • Vegetarisk lasagne
  • Frukostkorv med stuvade makaroner (skulle först vara kryddig korv med rotfrukter men..blev till slut en av Js favoriter i repris..)
  • Paj med bacon-, ricotta- och spenatfyllning (resterna från förrförra veckans canneloni)
  • Panerad rödspätta med kall dillsås
  • Löksoppa med Västerbottensost
Konklusion: veckomenyer är fortfarande the shit. Lite, lite inrutat tråkigt ibland men en fröjd rent ekonomiskt och hungermässigt. Förra veckan bjöd inte på några större matsensationer (förutom löksoppa som visade sig bli gott med ett minimum av ansträgning) och igår tycker jag att den stekta strömmingen och såsen därtill blev lyckad..tills det spontanibjudna middagssällskapet påpekade att Östersjöfisk inte ska ätas när man är gravid - och nog för att jag struntat i de flesta regler kring detta (har ju även klämt in fetaost (också det f-ö-rb-j-u-d-e-t enligt graviditetsmanualen) på menyn denna vecka!) men den här gången kanske jag får vika mig. Det var något - när J sedan googlade det - med kroniskt lagrade gifter hos fostret och hej och hå men trots detta var det visst ok att äta tre gånger om året så no worries egentligen. Kanske bara inte blir en sådan stående (billig och god) maträtt som jag hade hoppats.  

Något som däremot visade sig vara över all förväntan och som säkert kommer igen om en stund var soppan som vi gjorde med morötter förrförra veckan. Blir så himla glad när jag får sms från folk som testar maträtterna jag rekommenderar så för er hugade kommer här ännu ett recept. Enjoy!

Årets kock (1992)s award-winning morotssoppa

Du behöver: 

2 msk olivolja
4 morötter
2 gula lökar
1 lime
1 kvist färsk rosmarin (vi körde med torkad krydda istället)
1 liter kycklingbuljong
2 dl (mellan)grädde
salt och vitpeppar

Så här gör du: 

1. Skala och skiva morötterna lite grovt
2. Skala och finhacka löken. 
3. Riv av limen dess skal
4. Hetta upp oljan och fräs morötterna, löken, rosmarinen och limeskalet i några minuter
5. Slå på hönsbuljongen, limesaft och grädde och sjud i 15 minuter.
6. Mixa soppan slät och krydda med salt och vitpeppar. 

Blir en oväntad god smakkombination och soppan är klar på ett kick!