18 januari 2013

Gårdagens värv


Här kommer ännu en återblick på en husmorsvända i köket. När vi frostade av frysen någon gång strax före jul insåg vi att merparten av det som låg där var deppiga rester, trött is och stora mängder bär av olika slag. De frös vi in i somras då illamåendet och mina ständiga kräksattacker satte en kav lugn vardagsagenda där inga planer blev av och alla aktiviteter som involverade mat av något slag ställdes in. Istället hamnade allt i frysen och nu gjorde vi marmelad/sylt (kan användas till både och) på en stor del av bärförrådet. Världens enklaste och godaste marmelad/sylt som jag gjort i flera års tid är denna: 

Jordgubbs- och rabarbermarmelad/sylt

Detta behöver du: 

1 1/2 liter rabarber
1 liter jordgubbar
1 liter strösocker
rivet skal och saft av en 1/2 citron

Så här gör du:

1. Gör rent burkarna (cirka sex stycken medelstora). Enklast tycker jag är att diska lock och burkar noggrant, låta dem torka och sedan lägga locken i en kastrull med kokande vatten och låta det koka ett tag. Burkarna ställer man istället in i ugnen på 100 grader i en kvart så blir de sterila. 

2. Tvätta skalet på citronen, riv skalet och pressa ut saften. Ställ åt sidan.

3. Noppa jordgubbarna och skala rabarberstjälkarna och skär rabarbern i 4-5 cm stora stavar.

4. Lägg ner jordgubbarna, rabarbern i en stor kastrull. Häll över sockret och låt det koka upp. Använder du som jag frysta bär är det bara att måtta mängden när de är frysta, tina och hälla upp i en kastrull.

5. När det kokat upp - låt det småputtra i cirka 45 minuter. Rör om lite då och då och ta med hjälp av en hålslev (eller en vanlig sked) bort skummet. 

6. Rör ner citronsaften och citronskalet och koka ytterligare i fem minuter. 

7. Slå upp den illvarma marmeladen/sylten i burkarna och håll så högt upp det bara går i varje burk innan du skruvar på locket. Marmeladen/sylten håller sig fräsch långt över ett halvår i burken (i synnerhet om den står svalt)..och säkert ännu längre men vi har alltid lyckats äta upp den innan så lång tid passerat. :)  

Testade också att göra blodapelsinmarmelad samma dag men den blev helt misslyckad. Inte sett till smaken men till konsistensen men enligt farmor ska det kunna gå att rädda så jag ska försöka koka om satsen i helgen och blir det bra kan jag återkomma med recept.