16 maj 2013

Slavoy, min vän


Alltså, denna mannen. Hans intellekt. Hans humor. Hans excentriska vansinne. Hans galna arbetstempo. Och hans fascination för popkulturella fenomen. Älskar honom! Han är briljant och som ingen annan. En oborstad intellektuell som jag tror är vår tids svar på Sartre och Lacan. Klädd i murriga nyanser utan modemässig finess sopar han ödmjukt mattan med vem som helst och hans hjärna är som en labyrint av referenser, referenser, referenser..paketerade till svårbegriplig klokskap som får marken under en att skälva.  

I den lilla kvartett, som präglade min studietid i Lund så väldigt starkt, så föll vi alla handlöst för honom. Ted. Kristin. Christian och jag. VifFörälskade oss hopplöst, imponerades och citerade. 

Babel intervjuade Slavoj Žižek tidigare i vår och här kan du se några korta filmsekvenser med honom som långt ifrån ger den ödesmättade mannen (»I hate all people. I think basically that we are all doomed.«) långtifrån rättvisa. Men ändå, det är skärvor av hans tankar som vi får ta del av och de är alltid fascinerande.