Det blev saft! Och riktigt, riktigt god dessutom!
Jag vet att syrénblommorna hänger på sista versen men här i Stockholm blommar vissa buskar dock alltjämt så är du out and about och vill ta tillvara på försommaren i smakväg så testa att göra den här saften. Enkelt som tusan.
Syrénsaft
Det här behöver du:
Så här gör du:
Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran. Tvätta och skär limen i skivor och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervattnet (medan det fortfarande är hett) och låt svalna under lock. Förvara i kylen i 3 dagar och sila sedan genom silduk (eller som jag gjorde: genom en helt vanlig sil). Tappa på rena flaskor.
Recept från: http://sotasaker.com
Jag vet att syrénblommorna hänger på sista versen men här i Stockholm blommar vissa buskar dock alltjämt så är du out and about och vill ta tillvara på försommaren i smakväg så testa att göra den här saften. Enkelt som tusan.
Syrénsaft
Det här behöver du:
20 klasar lila bondsyrén
1 kg socker
1 l vatten
30 g citronsyra
2 limefrukter (som kan bytas ut mot en citron)
Så här gör du:
Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran. Tvätta och skär limen i skivor och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervattnet (medan det fortfarande är hett) och låt svalna under lock. Förvara i kylen i 3 dagar och sila sedan genom silduk (eller som jag gjorde: genom en helt vanlig sil). Tappa på rena flaskor.
Recept från: http://sotasaker.com